
Muzeum Etnograficzne w Ochli, zaprasza w niedzielę 26 sierpnia 2012 roku w godz. 12.00 – 18.00 na plenerową imprezę „Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. Wydarzenie jest prezentacją kulinarnego dorobku mieszkańców naszego regionu. Różnorodność to klucz do zrozumienia lubuskiego smaku.
W tegoroczną edycję imprezy włączono także XII edycję konkursu ”Nasze kulinarne dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną. Biorący udział w konkursie przygotują swoje prezentacje w jednym z obiektów Zagrody Kamiennej. Konkurs przez wiele lat wypromował paskę z Bukowiny, piwo wschowskie, wino gronowe z lubuskich winnic, kapustę kiszoną nadnotecką, miód z doliny Noteci, schab słubicki z Lubiechni, jarzębiak na winiaku, i chleb starowiejski.
Na scenie wystąpią kapele grające muzykę ludową i rozrywkową. Będzie można posłuchać Fajnej ferajny z Wiechlic k/Szprotawy, bębniarzy z Tupotu Białych Mew, Wrzosu z Siecieborzyc, Sobinian z Sobina, chóru męskiego CORD z Pilawy Dolnej oraz koncertu myśliwskiego w wykonaniu Nemrodów z gospody. Na skansenowskiej łące obozem rozłoży się średniowieczne Bractwo Ziemi Głogowskiej oraz grupa Cives Glogoviae.
Wstęp płatny 6 zł/os.
Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli
Ul. Muzealna 5
66-006 Ochla