Tradycyjnie
w tym okresie obchodzono dożynki czyli wspólne świętowanie z okazji
zebranych plonów, to również był czas świecenia ziół
oraz przygotowywania zapasów na zimę. W muzealnych zagrodach królować
będą kiszonki, przetwory oraz zioła. W programie m.in. żniwowanie
( koszenie kosą, żęcie sierpem, młócenie cepami, mielenie zboża na
żarnach, wypiek chleba w piecu chlebowym, ubijanie masła w kierzynce),
prelekcja “Ekologiczny ogród, twoją spiżarnią, drogerią i apteką”
(Anielskie Ogrody), „czajownia” - iwan czaj zapomniana, słowiańska
herbata z wierzbówki kipszycy, octy, kambucza oraz kiszonki w różnych
nietypowych odsłonach, jarmark rękodzieła i produktów ekologicznych,
przejazdy bryczką, zwiedzanie ekspozycji oraz muzyczne podróże po Ziemi
Babimojskiej (Przyprostyńskie Koziołki), Bukowinie Rumuńskiej (Jodełki) i
Meksyku (El Mariachi Gringo).
Wstęp na wydarzenie 8zł/os. dzieci do 7 roku życia bezpłatnie