Tort w kształcie boiska, łuk z bagietek - to tylko niektóre elementy wykonane przez uczniów walczących o miano najlepszego w zawodzie piekarz i cukiernik.
W dniu 10 stycznia w Zespole Szkół i Placówek
Kształcenia Zawodowego oraz w Piekarni i Ciastkarni "Rema". w Zielonej
Górze odbył się etap wojewódzki XIV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na
Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.
W
zawodzie piekarz do rywalizacji przystąpiło siedmiu uczniów z czterech
szkół (Krystian Wieczorek oraz Daniel Puszkarz z ZSP im. Dezyderego
Chłapowskiego w Sławie, Artur Tarnawski oraz Piotr Szumik z Zespołu
Szkół Gastronomicznych im. Febronii Karamać w Gorzowie Wielkopolskim,
Sebastian Karniej oraz Maciej Gołąb z ZS Nr 2 w Nowej Soli, Łukasz
Nowicki z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej
Górze). O miano najlepszego cukiernika walczyła jedna uczennica - Iwona
Niezgoda z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej
Górze.
- Konkurs ma wieloletnią tradycję, w ten sposób chcemy zachęcić naszych uczniów do podnoszenia kwalifikacji zawodowych i zmotywować do dalszej, twórczej pracy. Taka forma rozwoju uczniów sprzyja kształtowaniu ich kreatywności, która jest niezbędnym czynnikiem zawodowego sukcesu - tłumaczy ideę konkursu dyrektor Leszek Jastrubczak.
Hasłem przewodnim turnieju dla
obydwu zawodów był SPORT i jego rozmaite dyscypliny, co zaowocowało
iście sportową rywalizacją oraz pysznymi wyrobami w kształcie boiska,
rakiet tenisowych, łuku itp. Również dekoracja auli ściśle nawiązywała
do tematyki turnieju, która z kolei pokryła się z priorytetami naszej
szkoły na rok szkolny 2008/2009.
Jury, w skład którego weszli
przewodniczący: Bogusław Baszczak, zastępca przewodniczącego Waldemar
Rzepka (dla zawodu piekarz), zastępca przewodniczącego Bogdan Krawiec
(dla zawodu piekarz), członkowie Irena Wachowiak, Aurelia Kuchczyńska,
Barbara Piotrowska, Lech Urlicki, stanęło przed trudnym zadaniem,
bowiem wszystkie konkursowe wyroby zaskoczyły Ich oryginalnością,
różnorodnością form oraz precyzją wykonania.
Były
niepowtarzalne emocje, wspaniała atmosfera, a to wszystko w klimacie
fair play. Wszyscy z niecierpliwością oczekiwali na przyznanie miejsc i
rozdanie nagród, które w tym roku były naprawdę wyjątkowe, za co należą
się podziękowania naszym sponsorom.
Laureatami tegorocznego konkursu, zajmując odpowiednie lokaty byli:
W zawodzie piekarz:
I
miejsce - Artur Tarnawski - uczeń klasy III Zespołu Szkół
Gastronomicznych im. Febronii Karamać w Gorzowie Wielkopolskim (mistrz
- Leszek Wojtkowiak).
II miejsce - Nowicki Łukasz - uczeń klasy III
w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze
(mistrz - Danuta Mikulewicz).
III miejsce - Piotr Szumik - uczeń
klasy III Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Karamać w
Gorzowie Wielkopolskim (mistrz - Leszek Wojtkowiak).
W zawodzie cukiernik:
I miejsce - Iwona Niezgoda z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.
Przygotowanie
i udostępnienie profesjonalnych stanowisk turniejowych przez Panią
Prezes Henrykę Makowiecką umożliwiło uzyskanie wysokiego poziomu
wyrobów piekarskich i cukierniczych a tym samym wysokiego poziomu etapu
wojewódzkiego XIV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia
w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.